Иван Иванов Иван Иванов Потребител

Кой ще гарантира трудовите ми праваЗдравейте,

В предизвестие съм за прекратяване на тредовото правоотношение, по моя молба. Междувременно си вземам болничен. Личния ни състав е закрита длъжността и трудовите досиета са ни в централата в София. Работното ми място е в друг град.

Как да представя болничния, така че шефовете ми да не го потулят? Мога ли след изтичане на болничния да искам неплатен отпуск? Какво да правя ако ми откажат отпуск?Отговори

 • Здравейте.

  Трудовите ви права са гарантирани от Кодекса на труда, като ИА Главна инспекция по труда следи за спазването на нормативните актове и разпоредби.
  Можете да сезирате ИА ГИТ при нарушаване на правата ви.

  Ако нямате намерение лично да ходите и да си входирате болничния лист в Деловодството на вашето предприятие, ви съветвам да направите ксорокопие на болничния лист, а оригинала да го изпратите по пощата с обратна разписка. Това ще е доказателството ви за представен болничен лист, а и ще имате копие от него. Работодателят е длъжен да представи в НОИ болничния лист до 15-то число на месеца, следващ месеца в който е получен.

  Можете след изтичане на болничният ви лист и когато се завърнете на работа, да поискате отпуск, като подадете молба до работодателя.

  Ако ви откажат отпуск, можете да потърсите правата си.

  Поздрави.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->