Слава Попова Слава Попова Потребител

Документи граждански договорЗдравейте!

Във фирмата в която работя имаме сключен граждански договор за правна защита за 1 година с адвокат. Какви документи са необходими за да му изплатя хонорара? Достатъчно ли е само РКО изготвен на база ведомостта за граждански договори? Наясно съм, че е самоосигуряващо се лице /това е декларирано от него/ и че осигуровките и данъците са за негова сметка.Отговори

 • Здравейте!

  Да, разходният касов ордер е достатъчен.
  Ако лицето, получател на дохода е самоосигуряващо се лице (напр:свободни професии – адвокати, нотариуси и т.н.), възложителят не удържа авансово данъка и не издава „Сметка за изплатени суми”. В тези случаи лицето оказващо услугата трябва да издаде документ, доказващ дохода и плащането (нотариална сметка, квитанция, разписка и др.) и да декларира качеството си на самоосигуряващо се лице пред платеца и само да извърши авансово облагане на доходите си. Това се прави на тримесечна база (до края на месеца, следващ тримесечието), като от сумата на реализираните за съответното тримесечие доходи лицето изважда сумата на дължимите от него осигурителни вноски.

  Поздрави,
  Венцислав Колев
 • Здравейте, адвоката трябва да ви издаде фактура или сметка, както и да декларира пред вас, че е самоосигуряващо се лице.

  На база тази сметка/фактура ще издадете РКО или платежно нареждане ако плащането е по банков път.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->