Божидарка Тошева Божидарка Тошева Потребител

Промяна на трудов договор в частта му "основна заплата"Здравейте,

В резултат на неточен предварителен разчет, са формирани и включени в трудовите договори на лицата, основни месечни заплати, които натрупани за периода на проекта, по който работят лицата, надхвърлят предвидения бюджет. Каква препоръка ще ни дадете за промяна на трудовите договори, като имам предвид, че по КТ, работодателя няма право да намалява договорено вече трудово възнаграждение, дори и по взаимно съгласие на страните?

С други думи можем ли да избегнем прекратяването на трудовите договори и веднага след това повторното им сключване, или това е единствения вариант за корекция.

Благодаря предварително за отговора който очаквам!Отговори

 • Здравейте,

  Според Кодекса на труда едностранното изменение на условията по трудовия договор е недопустимо, освен ако не става въпрос за увеличение на възнаграждението или преместване на друго работно място в същото предприятие, без да се променят определеното място на работа, длъжността и размерът на основната заплата на работника.

  Във всички останали случаи е необходимо да има изрично изразено писмено съгласие за изменението и от двете страни, тоест подписано допълнително споразумение.

  При наличието на подписано такова споразумение няма пречка да бъдат намалени възнагражденията на работниците/служителите, стига това намаление да не противоречи на минималните размери, определени с колективен трудов договор или на размера на минималната месечна работна заплата, определена за страната.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 74, ал. 1, чл. 118 и чл. 119 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Здравейте. В така описаната ситуация, направете необходимите преизчисления, установете новите месечни работни заплати/важно е как се формират те - основно възнаграждения и доплащания или нещо друго/и пристъпете към предоговарянето им с лицата ! При отказ от споразумение - има други решения на казуса ?
  kazimirc4
 • Здравейте Господа,
  Да считам ли, че при двустранното споразумение между работодател и лице за по- нисък размер на първоначално договорена заплата чрез подписано допълнително споразумение, като този размер в никакъв случай не е под минималния за страната, трудовото законодателство е спазено безусловно?

  Пример:

  Д о п ъ л н и т е л но споразумение
  на основание чл. 119 от КТ

  Основна заплата от трудов договор - 600лв. се променя считано от ..... на 530лв.

  Благодаря Ви за поясненията дотук и ще съм благодарна, ако коментирате и горното на сайта.

 • Здравейте.
  Да !, стига новата основна РЗ да не е под размера на утвърдената за отделните категории професии от НОИ/т.н.осигурителни прагове/ .

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->