Lubov Dilovska Lubov Dilovska Потребител

Дата на данъчно събитие и фактуриране на услугаФирма Х ЕООД е регистрирана по ЗДДС на основание чл. 100, ал. 1 от ЗДДС. Единствената дейност, която извършва фирмата, е доставка на услуги по чл. 21, ал. 2 от ЗДДС с място на изпълнение извън страната. По-конкретно услугите са посредничество при продажба на материали на испанска фирма, регистрирана по ЗДДС . Българската фирма намира клиенти, испанската фирма фактурира материалите директно на клиентите от България, а фирма Х ЕООД издава фактура към испанската фирма за комисионна (% от стойността на фактурата за продажба.

Коя е датата на данъчното събитие след като в договора е записано, че комисионната се счита за спечелена когато Контрагента получи парите от клиента и ще ми бъде изплатена в срок от 45 дни.?

Трябва ли във фактурата освен чл.21 т.2 да пиша и ‘Reverse charge’?Отговори

 • Здравейте г-жо Диловска,
  да, във фактурата освен основанието, за неначисляване на ДДС чл. 21, ал.2 от ЗДДС, ще трябва да напишете Reverse charge, за да може испанския Ви партньор да разбере, че той следва да се самообложи с ДДС, съгласно испанското законодателство. Датата на данъчното събитие е датата на спечелване на комисионната, а срокът за плащането й няма отношение към определянето на данъчното събитие. Вие ще трябва да се съобразите при издаване на фактура с датата, на която комисионната е станала дължима, а не платена.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • Сърдечно Ви благодаря. Желая Ви приятна събота и неделя.

  Поздрави,

  Любов Диловска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->