Ангелина Минкова Ангелина Минкова Счетоводител

Осигуряване съдружникЗдравейте,

Съдружник съм в 3 различни дружества. Само в едно от тях се осигурявам (на минималният доход)? Следва ли да се осигурявам и в другите 2 дружества ?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Съдружник/собственик в няколко ООД/ЕООД подлежи на осигураване за ДОО съобразно извършваната трудова дейност в дружествата.
  Когато упражнява дейност по управление и контрол на дружествата е задължително осигурен по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО. Вноски върху неначислени възнаграждения за тези лица са дължими само при наличие на договорени или определени по съответния ред възнаграждения съобразно вида на търговското дружество.
  Ако извън дейността по управление и контрол това лице полага личен труд в дружествата в качеството на самоосигуряващо се, тогава подлежи на осигуряване по чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО. Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания (например в качеството на съдружник в няколко ООД), внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето (основание чл. 2, ал. 3 от Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица). Според реално получените доходи от трудова дейност (облагаем доход), самоосигуряващите се лица определят окончателен размер на осигурителния си доход и годишен осигурителен доход за периодите на упражняване на трудова дейност в това им качество в рамките на календарната година (основание чл. 6, ал. 8 от КСО).
  За лицата, които получават доходи от дейности на различни основания по чл. 4 от КСО, осигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните им доходи, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, в конкретния случай по следния ред:
  - доход от дейност по трудово правоотношение;
  - доход от дейност по управление и контрол;
  - осигурителен доход като самоосигуряващо се лице

  РАЗЯСНЕНИЕ ИЗХ. № 92-00-368 ОТ 03.04.2013 Г. НА НАП ОТНОСНО: ВНОСКИ ЗА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ И СЪДРУЖНИЦИТЕ В ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА

  Поздрави.
  Адриана Ноева
 • Здравейте,
  ето линк на въпросите и отговорите по повод разясненията в писмото с изх. № 92-00-368 от 03.04.2013 г.

  http://b5i5p.blog.bg/biznes/2013/04/25/slojna-osiguritelna-shema-unishtojava-drebniia-biznes.1104473
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->