Marin Hristov Marin Hristov servitior

Удръжка на заплата при напусканеРаботих като сервитьор и напуснах по взаимно съгласие. Когато отидох да си взема трудовата книжка и си поисках заплатата ми отговориха, че са правили ревизия и даже им дължа 15 лв.

При положение че не съм материално лице и не съм подписвал приемателен протокол, имат ли право да ми одържат заплатата?Отговори

 • Здравейте. При положение, че няма изготвена и връчена срешу подпис заповед, която да е мотивирана и обясняваща от какво произхожда "удръжката" - НЯМАТ !
  Искайте си парите.
  kazimirc4
 • Здравейте,

  Според Кодекса на труда без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото възнаграждение освен за:

  1. получени аванси;
  2. надвзети суми вследствие на технически грешки;
  3. данъци, които по специални закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение;
  4. вноски, които са за сметка на работника или служителя, осигурен за всички осигурителни случаи;
  5. запори, наложени по съответния ред;
  6. удръжки в случаите на ограничена имуществена отговорност.

  В случай че с подписания трудов договор не Ви е възложена отчетническа дейност и няма доказателства, че носите отговорност за причинена вреда на работодателя, той няма право да прави такава удръжка.

  Ако считате, че правата Ви са нарушени, Ви съветвам да се обърнете към Инспекцията по труда или да заведете съдебен иск.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 205, чл. 207, чл. 210 и чл. 272 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->