Мария Михайлова Мария Михайлова Потребител

Приравняване на граждански към трудов договорЗдравейте!

Безработна съм от 09.2013г. и никога не съм работила по граждански договор. Днес ми предложиха хубава работа, но на граждански договор за най-дългия възможен срок според тях-1 година, като ми обясниха, че договора е като трудовия, но "обвит" в граждански, като те ще ми удържат и внасят данъци и осигуровки / здравни и пенсионни /, без социални, което означава, че няма да ме осигуряват за общо заболяване и майчинство. Но не ги ли приравниха двата договора и така няма ли работодателя да е в противовес със закона?! Стажът ми по граждански договор само като осигурителен и / или като трудов ще се счита? Вярно ли е, че няма да имам право на платен годишен отпуск, болничен, на обещетие за майчинство. Мога ли изобщо като реша да имам дете да си изляза нормално по майчинство ако съм само с този граждански договор?

Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте. Наличието на граждански договор не предполага платен годишен отпуск, болничен, обезщетие за майчинство, трудов стаж. Но прикриването на трудов гововор като "граждански" не е неатакуваемо !
  Ще е от полза за решаването на казуса да опишете точно какво представляват договореностите по този граждански договор, какъв е предметът на договореността за изпълнение, за какъв срок и повтаря ли се предметът на изпълнение.

  kazimirc4
 • Здравейте,


  Да няма да имате право на платен годишен отпуск, обезщетение за майчинство, болничен и трудов стаж. За да ползвате може да излезете в майчинство е необходимо да имате сключен трудов договор.


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->