Diyana Chankova Diyana Chankova Потребител

Пътни, дневни и квартирни при командировка над 30 дни в ЕСЗдравейте,

При командироване на лице над 30 календарни дни, работодателят дължи ли пътни, дневни и квартирни пари и в какъв размер /чл. 121, ал. 5 от КТ/?Отговори

 • Здравейте,

  от цитирания член и алинея се разбира, че казусът е свързан с командировка в чужбина над 30 календарни дни. Отговорът е да, дължат се пътни, дневни и квартирни пари, както следва:

  Пътни - Командированите лица имат право на пътни пари съгласно заповедта за командировка в размер на действително извършените разходи по най-краткия или икономически най-изгодния маршрут.

  Дневни и квартирни - те са определени в приложение №2 от НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА.

  Искам да ви обърна внимание, че ако приемащата страна поема част от разходите, то дневните се намалят по следния начин: за обяд - 35%, вечеря - 35% и други разходи 30%. При осигуряване на пълен пансион от приемащата страна дневните се изплащат в размер на 30%.

  Друго много важно нещо за този казус е, че при командировка над 30 календарни дни, има разлика в размера на изплащаните дневни пари.
  - до 30-тия календарен ден са в пълен размер, определен в приложение №2
  - след 30-тия календарен ден - размерът, определен в приложение №2, минус 25%

  Може да проверите в НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА чл. 12, 13, 15, 18, 20, 22 и приложение №2.

  Поздрави,
  Тони Аспарухов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->