Биляна Станева Биляна Станева Потребител

ДДС лек автомобилИзисква ли се специална документация удостоверяваща, че лек автомобил притежава трайно вградено техническо оборудване и ако "да" каква е тя? Занимавам се с геодезическа дейност. Дали бих имала право на ДДС в случай, че на лек автомобил трайно монтирам устройство, което ми е необходимо във връзка с работата, която обикновено се извършва извън населени места?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,
  ЗДДС в §1, т.18 от ДР дава дефиниция за - "Лек автомобил" е автомобил, в който броят на местата за сядане без мястото на водача не превишава 5. Не е лек автомобил автомобил, който е предназначен за превоз на товари, или лек автомобил, който има трайно вградено допълнително техническо оборудване за целите на извършваната дейност от регистрираното лице.
  Тази дефиниция означава, че лекият автомобил, притежаван от Вас не е лек. За да можете да го докажете е необходимо да се докаже, че допълнително монтираното устройство отговаря на "трайно вградено допълнително техническо оборудване" и да е необходимо за извършваната от Вас дейност.
  Има едно Разяснение на НАП № 96-00-224 ОТ 01.07.2010 Г. Относно: Трайно Монтирано Допълнително Техническо Оборудване, в което се посочва, че оборудването трябва да е неподвижно закрепено и при обичайната му употреба да не се налага неговото отделяне от превозното средство.
  Трябва да се провери и още, дали това преустройство е необходимо да се пререгистрира в КАТ, да са налице документи за направени разходи за преустройството, както и сертификат/протокол за съответствие, ако е приложимо за това преустройство.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->