Ilian Ilkov Ilian Ilkov инженер

Прекратяване на трудов договор преди дата на на влизането му в силаЗдравейте,

Преди около 20 дни си намерих нова работа и с новият работодател пописах трудов договор който влиза в сила след 2 месеца, тъй като предизвестието ми по сегашният ми трудов договор е 2 месеца. В последствие старият ми работодател подобри условията по сегашния ми договор и се разколебах за напускането ми.

Мога ли да откажа новият договор и да продължа да си работя при сегашният ми работодател и какви са евентуалните последствия за мен ако се откажа от новият договор?

Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.

  Изпълнението на задълженията по трудовия договор започва с постъпването на работника или служителя на работа, което се удостоверява писмено. Следователно договора се заличава.

  Ако няма да започвате работа е коректно да уведомите работодателя.

  Нормативна база за справка чл.63 ал.3 и ал.4 от Кодекса на труда

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • Благодаря Ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->