Иван Танев Иван Танев заварчик

Извънредни часове при сумарно работно времеИмат ли право при сумарно работно време да вземат извънредните часове и да ги дадат вместо отпуска и да ги заплатят ден за ден?Отговори

 • Здравейте.
  Наличието на извънреден труд предполага заплащането му в края на сумарния период.Ако той е месечен -към месечното възнаграждение. Ако периодът е по-дълъг - след изтичането му. Платеният отпуск тук е отделно понятие. С него не се компенсира извънреден труд !

  kazimirc4
 • Здравейте,

  Както колегата е изяснил, отработените часове извънреден труд се изчисляват в края на периода на сумирано изчисляване, който максимално може да бъде 6 месеца. Отработените часове извънреден труд се заплащат с увеличение най-малко 50% върху договореното възнаграждение, освен ако в трудовия договор не е записано друго. При работа през дните на официалните празници се полага 100% увеличение върху възнаграждението.

  Компенсиране на извънредния труд с платен отпуск е допустимо единствено при ненормиран работен ден, но законът забранява този вид работно време да се съчетава със сумираното изчисляване.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 142, ал. 2 и ал. 3 и чл. 262 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->