Йорданка Желязкова Йорданка Желязкова образование

Процент прослужено времеЗдравейте,

Работя на постоянен трудов договор, но в момента съм в платен отпуск и ми се наложи от финансова гледна точка да си работя отпуската но при друг работодател. Другият работодател ме назначи на работа по чл.68, ал.1, т.3 от КТ за определено време разбира се. Отказва да ми изплати % прослужено време , защото съм си го получавала при първия работодател , и двамата работодатели са в сектор образование и длъжностите са еднакви. От 01. 05. 2014 г. % прослужено време в образованието по колективен трудов договор е 1,2 % говоря за Общ. Стара Загора . Правилно ли е това ? И още нещо, трябва ли да подавам данъчна декларация през 2015 г. в НАП за възнаграждението което ще получа , като заплата от втория трудов договор?

Благодаря Ви предварително за отговора!Отговори

 • Здравейте. Мисля, че вторият работодател следва да Ви предложи ТД по чл.111 от КТ. Имате основен трудов договор-постоянен -с първия си работодател.Тъй като сте в платен годишен отпуск работното време може да е в нормалните си граници, без ограничения.
  При наличието на допълнителен ТД не следва да се начислява доплащане за клас и в това отношения отговорът е правилен. Но ТД за заместване/който в основата си е основен/ "върви" с доплащането за клас ?! Любопитен съм как са го приели в ТП на НОИ !
  Ако вторият работодател удържи полагаемите се удръжки за ДОД, не следва да декларирате нищо. В обратния случай е необходимо.

  kazimirc4
 • Благодаря Ви за бързият отговор , не знам как НОИ са го приели , защото не съм подписала справката , която се получава обратно от НОИ , а тя трябва да се подпише от мен нали , но наистина ще попитам, а колкото до удръжките за ДОД със сигурност се удържат . Няма как все пак е общинско заведение!

 • Привет, според КТ Вие можете да работите на допълнителен - втори трудов договор, но не повече от 4 часов работен ден. При вторият трудов договор правилата са същите - трябва да се начисли % клас - минимум 0,6% или по договорените условия по колективен трудов договор, можете да използвате платен годишен отпуск и всичко, което Ви се полага при нормален трудов договор.
  По втори въпрос - да следва да подадете ГДД по ЗДДФЛ в срок до 30.04.2015год., като трябва да си вземете служебна бележка и от работодател по постоянен трудов годовор - по чл. 45, ал.1 и от този, при който работите сега - по чл. 45, ал. 2 , т.1,2,3 от КТ. Обединявате ги с всички получени доходи като физическо лице, например, ако имате доходи от наем, граждански договори и др. и подавате годишната си данъчна декларация.
  Приятен ден!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->