Цветелина Савянова Цветелина Савянова учител

Назначаване на срочен договорЗдравейте,
Аз съм студент четвърта година, специалност Предучилищна и Начална уч. педагогика. Работя в детска градина, като две поредни години ме назначават на срочен договор от 15.09. до 31.08. Мога ли трети път да бъда назначена на срочен договор, ако, разбира се няма друг кандидат с нужното образование?Отговори


 • Здравейте,

  По принцип всички трудови договори трябва да се сключват за неопределено време, тоест като безсрочни. Законът дава възможност на всяка от страните да договори срок за изпитване, в който да прецени дали предлаганата работа е подходяща. Като и тук съществува ограничение – за една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.

  А за да се сключи срочен трудов договор, не е достатъчно само основанието, на което се сключва договора да е някое от изрично изброените в Закона, необходимо е ясно и категорично да може да се докаже, че договора се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности. В противен случай договора ще се счита за сключен за неопределено време.

  По изключение обаче, какъвто предполагам е Вашия случай, срочен трудов договор за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. В тези случаи срочният трудов договор със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година. Тоест дори и да сключите трети договор, за трета година, той ще се счита за сключен за неопределено време

  Идеята на законодателя е да защити работниците, с цел да им осигури възможност за постоянна работа, както и ползването на трудовите им права при по-благоприятните условия на безсрочните трудови договори, и произтичащите от това обезщетения.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->