Станислав Колев Станислав Колев охранител

Извънреден труд без заплащанеЗдравейте!

От 23.01.2013г. работя в охранителна фирма (софийска) на обект в страната. Отново е периода на отпуските и в тази връзка е моя въпрос. На обект работим 4ма охранители (по 1 на смяна). Когато един от нас излезе в отпуск, ни сгъстяват графика на смените (3-ма покриваме графика за 4-ри охранителя).

За юни месец имах 15бр. смени + 4дни платен отпуск (имаше колега който излезе преди мен 5дни отпуск същият месец). В края на юли ми преведоха на дебитната карта заплатата за посоченият месец юни. Изненадата ми беше голяма, разликата с предходният месец май (тогава нямаше отпускар) беше 5лв. Работодателя не е ли длъжен да има човек който да покрива дупките в тези случай? Явно не иска да плаща извънаредният труд.

В тази връзка още след първата преведена заплата през 2013г. поисках обяснение от регионалният комендант (прекият началник) за липсата на фиш за трудовото възнаграждение и разминаване между договореното и полученото заплащане и след 7дневни от него), изпратих до на фирмата писмено запитване по имейл. Отговориха ми с някаква псевдосправка. А прекият ми началник получи "жълт картон". В изпратеният до мене имейл със "справката" никъде нямаше начислен нощен труд, извънреден труд от повечето отработени часове и каквото и да е в тази насока. За пример при минимална за страната заплата от 340лв. за юни месец (15 смени и 4 дни платен отпуск) получих като заплата 280.68лв.

Какво ще ме посъветвате?Отговори

  • Здравейте,

    За работа на смени, нощен и извънреден труд работодателя или преките ви ръководители трябва да изготвят график по който работниците да следват работят и да се спазва законовите почивки по Кодекса на труда.

    За всякакви съмнения и некоректно заплащане от страна на работодателя следва да съберете достатъчно доказателствени документи/ фишове от работна заплата, реални работни графици, молби за отпуски и т.н./ и да подадете сигнал към Инспекцията по труда. Там има правен отдел с безплатна консулатиция за работници и служители.

    Поздрави!

    Адриана Ноева
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->