милка георгиева милка георгиева Потребител

Данък на чуждо физическо или юридическо лице с периодична дейност в БългарияЗдравейте,
фирмата ми кани лектор от Израел за провеждане на кратък лекционен курс. Договореният хонорар за него е (примерно) 100 евро. Въпросът ми е кой и как плаща данъка върху неговия хонорар във всеки един от двата случая:
- Ако той е физическо лице - доколкото знам трябва да сключа с него индивидуален договор за хонорар 100 евро , но на практика да му изплатя 90 , а 10 евро да внеса като негов данък. Така ли е?
- Другият вариант, който лекторът предпочита е да ми издаде фактура като юридическо лице (от фирмата му в Израел) на сумата, която получава: 100 евро. Тогава на тези пари той си плаща данък в Израел, но трябва ли да плаща и данък в България и моята фирма тук отговорна ли е за чуждата фирма относно данъчни задължения в България?Отговори

  • Здравейте г-жо Георгиева,

    В случай, че сключите граждански договор за изпълнение на определена дейност с чуждестранно физическо лице, вие ще бъдете задължена да удържите за сметка на уговореното възнаграждение полагащия се данък върху дохода съгласно ЗДДФЛ, т.е 10%.

    Ако договорът е с чуждестранно юридическо лице, което не осъществяват стопанска дейност в България чрез място на стопанска дейност и не попада в изрично описаните в ЗКПО дейности подлежащи на облагане с данък при източника, то тогава следва да изплатите цялата сума по фактурата и задължението за облагане ще бъде съгласно месното законодателство на чуждестранното юридическо лице.

    В случай, че предоставяната услуга от израелската фирма е формулирана като услуга за обучение, то данък при източника не се удържа. Имайте предвид обаче, че консултантските услуги спадат към т.н технически услуги и за тях се удържа данък.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->