Tedi Gospodinova Tedi Gospodinova Търговски сътрудник

Издаване на фактури за износЗдравейте,
По договор с Бангладеш ще изработваме оборудване, което трябва да изнесем през 2015 година. 70% от договора ще бъдат платени чрез акредитив, а 30% по банков път (авансово) извън акредетива.
Възможно ли е когато правим износа през м. Януари, оборудването по договора да се раздели пропорционално на двете суми и да се направят две отделни фактури и два отделни износа на една и съща дата? Разрешава ли нашето законодателство окончателните фактури да са две за един договор?
Авансовото плащане от 30% ще дойде сега. Как да оформим фактурата, когато правим износа 2015 година? Може ли сега да им се издаде окончателна фактура за тези 30%, а износа да е през 2015 година?Отговори

 • Здравейте,
  няма никакъв проблем да издадете няколко на брой фактури, в зависимост от договорените дати на изпълнение на договора, договорените и извършени авансови плащания.
  При получаване на аванс за бъдещия износ, следва да издадете фактура за него. При окончателното извършване на доставката може да издадете фактура за 100%, като на следващ ред посочите с отрицателен знак "Аванс 30%", като така ще получите само оставащите 70% от доставката.
  Към края на 2014г. ще имате задължения към клиенти по аванси за аванса от 30%.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->