Камелия Ангелова Камелия Ангелова счетоводител

Изисквания за счетоводна кантораЗдравейте!
Лице, регистрирано като счетоводител свободна професия и във връзка с дейноста си има наето офис помещение. Mоже ли то да се нарече счетоводна кантора? Има ли изобщо изисквания и ограничения за счетоводни къщи и кантори?Отговори

 • Здравейте,
  никъде в законодателството не се споменава за счетоводна къща или счетоводна кантора, в практиката са се наложили тези понятия, които се използват за специализирано счетоводно предприятие.
  Това вече е дефинирано в Закона за счетоводството, като той дава възможност съставител на отчет да бъде физическо лице или специализирано счетоводно предприятие - раздел ІІ на ЗСч.
  В чл. 35 от ЗСч. са описани изискванията за физическите лица, съставители на отчети - образование, стаж и да не са осъждани.
  Когато съставител на финансов отчет е специализирано счетоводно предприятие, той се подписва от лицето, управител на това предприятие, което физическо лице трябва да отговаря на изискванията на чл. 35 от ЗСч.
  Друго изискване за това счетоводно предприятие, за да бъде то такова е при регистрацията му да бъде посочен такъв предмет на дейност.
  Физическото лице, което е счетоводител на свободна професия може да работи както като такова, така и като управител или служител на специализирано счетоводно предприятие.

  Оставам на разположение за допълнителни въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->