Гергана Начева Гергана Начева Потребител

Прекратяване на ТД по време на майчинствоЗдравейте!

Работя във фирма (ЕООД) от април 2013г. Няколко месеца по-късно забременях и от ноември 2013г. бях в непрекъснат болничен (поради рискова бременност) до самото раждане - 1 април 2014г. Сега собственикът на фирмата иска да спре/прекрати дейността ѝ. В момента съм в майчинство, 410 дни след раждане - бебето ми е на 5 месеца. Искат да ме уволнят по чл. 328, ал.1, т.1 от КТ. Имат ли основание за това и какво ще се случи с моето майчинство?

Освен това от постъпване ми на работа до момента не съм ползвала полагащия ми се платен годишен отпуск (20 дни годишно). Трябва ли работодателят да ми го изплати и мога ли да настоявам за това? За какво мога да претендирам от фирмата?Отговори

 • Здравейте,

  Работник или служител, който ползва отпуск поради бременност, раждане или осиновяване, може да бъде уволнен само при закриване на предприятието. Основанието за прекратяване на трудовото правоотношение е чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда.

  Във вашия случай, ако бъдете съкратена на основание закриване на предприятието ще имате право на обезщетение за оставане без работа след като изтекат 410 дни за бременност, раждане и осиновяване. До изтичането им ще получавате обезщетение от НОИ.

  За да продължите да взимате майчинството следва да подаде в НОИ декларация за промяна в обстоятелствата в тридневен срок от прекратяване на осигуряването. Това може да се направи и чрез работодателя. Данните за осигурителния доход на майката, подавани с декларация образец 1, се подават служебно от НОИ.

  От работодателя си имате право да получите обезщетение за неизползвания платен отпуск и обезщетение за оставане без работа за период не по-дълъг от един месец.

  В зависимост от това какъв осигурителен стаж сте натрупали през трудовата си кариера след изтичане на 410дни майчинство, ще имате право на обезщетение от Бюрото по труда в размер на 60 на сто от среднодневното Ви възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за последните 24 календарни месеца преди прекратяването на договора за период между 4 и 12 месеца. Такова право имате само ако за Вас са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд „Безработица” за 9 от последните 15 месеца преди прекратяването.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 222, ал. 1, чл. 224, ал. 1 и чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда и чл. 52, чл. 54а и чл. 54б от Кодекса за социално осигуряване, както и в чл. 12 и чл. 14 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->