elena koleva elena koleva ФорКом Потребител

Изплащане на майчинство след фалит на фирматаЗдравейте,

Аз съм втора година в майчинство и фирмата в която работя фалира? Ще продължават ли да ми изплащат обезщетението в този случай?Отговори

  • Здравейте,
    Работник или служител, който ползва отпуск поради бременност, раждане или осиновяване, може да бъде уволнен само при закриване на предприятието. Основанието за прекратяване на трудовото правоотношение е чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда.

    Във вашия случай, ако вече са изтекли полагащите се 410 дни за бременност, раждане и осиновяване, от работодателя ще имате право да получите обезщетение за неизползвания платен отпуск и обезщетение за оставане без работа за период не по-дълъг от един месец.

    Също така ще имате право на обезщетение за безработица от НОИ, в зависимост от това какъв осигурителен стаж сте натрупали през трудовата си кариера, в размер на 60 на сто от среднодневното Ви възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за последните 24 календарни месеца преди прекратяването на договора за период между 4 и 12 месеца. Такова право имате само ако за Вас са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд „Безработица” за 9 от последните 15 месеца преди прекратяването.

    Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 222, ал. 1, чл. 224, ал. 1 и чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда и чл. 52, чл. 54а и чл. 54б от Кодекса за социално осигуряване, както и в чл. 12 и чл. 14 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->