стела пехливанова стела пехливанова Потребител

Майчинство при договор по заместванеЗдравейте,

Аз съм назначена на работа по заместване, тъй като колежката излезе в майчинство, но докато тече нейното майчинство аз забременях и също излязох в майчинство. На 15 септември тя се връща на работа и моят трудов договор се прекратява.

От къде ще получавам сега майчинството си до навършване на 2г.? Къде и какви документи трябва да представя, за да продължа да получавам своето майчинство?Отговори

 • Здравейте,

  Договорът за заместване е срочен Трудов договор, който се прекратява със завръщането на замествания работник или служител. В този случай не можете да ползвате закрилата при уволнение.

  Съгласно чл. 52 от Кодекса за социално осигуряване при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. до 410 календарни дни.

  Когато Ви бъдат издадени следващите болнични листове за периода до 135-тия ден след раждането Вие следва да ги представите на Вашия работодател, а той да ги представи в съответното териториално поделение на НОИ, независимо че трудовото ви правоотношение с този работодател е прекратено.

  За изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане за остатъка след 135-я календарен ден до 410 календарни дни по чл. 50, ал. 1 от КСО трябва да попълните и подадете при бившия си работодател заявление-декларация, приложение 2 към посочената наредба, а той да я представи в съответното ТП на НОИ.

  Също така няма да имате право да използвате отпуската за отглеждане на дете до 2-годишна възраст тъй като за нея следва да имате действащ трудов договор и работодателят да Ви разреши използването на тази отпуска.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗЗО

-->