Габриела Иванова Габриела Иванова Нова звезда Потребител

Осигуряване в ООДЛица, упражняващи свободни професии се осигуряват на това основание. Двамата са съдружници и са вписани като управители в ООД. И двамата ще продължат да упражняват свободи професии и да се осигуряват, като в същото време ще работят и в дружеството. Трябва ли задължително да се осигуряват и в ООД-то?Отговори

  • Здравейте,

    Двамата съдружници в момента се осигуряват като самоосигуряващи се лица със свободни професии. Понеже вече са осигурени като самоосигуряващи се лица, не възниква основание да се осигуряват като такива и в ООД-то. При положение, че ще полагат труд е необходимо да подадат Декларация за започване на дейност в която да посочат, че започват дейност в ООД-то, но и че вече се осигуряват по ЕИК-то на свободната професия.

    Понеже и двамата съдружници са и Управители в ООД-то, то те имат договори за Управление регистрирани по партидата на фирмата в търговския регистър. Ако в тези договори за управление е упомената, че те ще получават възнаграждение, то те трябва да се осигуряват на договор за управление в дружеството. Ако няма упомената възнаграждение в договорите им, то такова основани не възниква.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->