Ina Stoqnova Ina Stoqnova Потребител

Изплащане на натрупан отпускЗдравейте!

Предстои ми напускане на работа с 30 дневно предизвестие. Имам отпуск от 2011 г. - 8дни, 2012 г. - 6 дни, 2013 г. - 15дни, 2014г. - 10дни. Колко дни отпуск ще трябва да ми бъдат изплатени по чл. 224 от КТ, след като могат да се прехвърлят до 10 дни на година без да им е минала давността?

Благодаря Ви предварително.Отговори

 • Здравейте,

  Правилото за погасяване на правото на ползване на платения годишен отпуск гласи, че когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. В тази хипотеза попадат дните ви от 2011 г.

  А правилата за отлагане на ползването на платения годишен отпуск гласят, че веднъж работодателя поради важни производствени причини и втори път работника при уважителни причини (по писмено искане и с разрешението на работодателя) могат да отложат до 10 работни дни за ползване през следващата година. Отложеният по този ред платен годишен отпуск общо и за двете страни, не може да е повече от 10 работни дни. В тази хипотеза пък попадат дните ви от 2013 г.

  Разбира се, както при всички правила и тук си има изключения. Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск. В този случай правото на работника на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му, тоест завръщането му на работа.

  В крайна сметка не трябва да подценяваме и факта, че Кодекса на труда ни дава минималния праг от 20 работни дни за една календарна година на размера на платения годишен отпуск. Така че нищо не пречи на работодателя да ви изплати и всичките неизползвани дни – въпрос на договорка между страните. При всички останали случай следва да се съобразите с изброените по-горе хипотези.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • Благодаря за отговора! Надявам се правилно да съм разбрала, че отпуските които трябва да ми се заплатят са общо 26 дни, като тук не влизат отпуските от 2011г. и 2013г.(5 дни).
 • Здравейте отново,

  Да точно така е. Това са дните, за които няма основание да ви откажат изплащане на обезщетението по чл. 224 от КТ и което следва да ви бъде изплатено, в случай че не използвате дните до прекратяването на трудовото ви правоотношение.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->