Petrana Dimova Petrana Dimova Потребител

Санкция за неиздадена фактураЗдравейте,

През април 2014 г. получихме три фактури за покупки. Разплащането направихме с протокол за прихващане и следваше и ние да им фактурираме, но понеже взаимоотношенията ни с тази фирма продължават, мислехме да фактурираме на по късен етап, но сега ни назначиха проверка и ни казват, че затова забавяне на фактурирането от наша страна ще има санкция, която ще бъде в размера на данъка на фактурата, който е в размер на 7 000 лв. Санкцията е във връзка с чл.180,т.3 от ЗДДС.

Възможно ли е да бъде толкова висока тази санкция и какво може да се направи за да бъде избегната? Възможно ли е другата фирма да ни пусне кредитни известия за фактурите от април и да направим наново цялата процедура в този месец?

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Вие сте длъжни да начислите данъка в данъчният период в които е възникнало данъчното събитие. Ако го начислите в един от следващите данъчни периоди глобата е 25 % от неначисленият в срок данък, но не по малко от 250 лв. (чл. 180 ал. 3 от ЗДДС). Ако данъкът не бъде начислен (както е вашият случай), то глобата е в размер на неначисленият данъчен кредит, но не по малко от 500 лв. (чл. 180 ал. 1 от ЗДДС)

  Имате възможност да начислите данъка в началото на Септември и да издадете фактури, така ако приемат издадените фактури със закъснени, ще намалите глобата до 25 % от неначисленият данъчен кредит. Вторият вариант е да докажете, че данъчно събитие през м. Април не е имало и вашите партньори (клиенти и доставчици в случая) да анулират с протокол издадените от тях фактури. При вторият вариант, при положение, че сте в проверка е по-трудно доказуем и зависи от спецификата на извършваните сделки.

  Поздрави,
  Васил Байнашев

 • Благодаря Ви много!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->