Ivan Ivanov Ivan Ivanov Потребител

Деклариране на доходЗдравейте,

Работих по граждански договор към една фирма в края на 2013 г., отделно работя и по ТД към друга. В резултат на това, в края на 2013 г. (декември) по ТД имах доход, равен на максималния осигурителен доход за страната тогава. Едновременно с това имах и доход от фирмата по ГД, но доходът беше получен през първите месеци на 2014 г. (февруари, като служебната бележка е издадена към 31.01.2014 г). Поради тази причина попълних декларация към фирмата по ГД, че за 12.2013 г. съм осигурен на максимален осигурителен доход и не би следвало да ми бъдат начислявани осигурителни вноски. Тъй като доходът беше получен през 2014 г., то ми беше удържан само данък. В доходната си декларация за доходите от 2013 г. не съм обявил този доход, защото е получен през 2014 г. Сега искам да го обявя с доходите си за 2014 г., но въпросът е, дали няма да се получи разлика от това, че не са ми удържани осигуровки, т.е. дали от НАП няма да го разглеждат като доход, получен през 1.2014 г. и от там да направят запитване, защо не съм вписал осигурителни вноски в декларацията?

Доходът ми за 2014г. (за първите месеци) е доста по-малък от максималния осигурителен доходОтговори

  • Здравейте,

    Вие сте положили труд през Декември 2013 г. по трудов договор на максимален осигурителен доход + Граждански договор. Правилно не са ви удържали осигуровки върху гражданския договор за м. Декември 2013 г. В НАП е подадена информация по Декларация 1 както за трудовите така и за извънтрудовите Ви правоотношения.
    Получавайки дохода по граждански договор през Февруари 2014 г. Ви задължава да го декларирате с издадената Ви служебна бележка към годишната данъчна декларация за 2014 г., като не Ви задължава да се доосигурявате, независимо че от новата година не сте на максималния осигурителен доход за страната. Причината е, че сте положили трудът през м. Декември 2013 г. и осигуровки се дължат за този месец (във вашия случай няма такива).

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->