rt rg rt rg Потребител

Деклариране на доход от PayPalЗдравейте,

Ако работя като freelancer и получавам пари от интернет през PayPal, как да декларирам дохода си, ако не желая да се регистрирам по БУЛСТАТ? Необходимо ли е изобщо да декларирам този доход и как да го докажа, ако не разполагам с договор?

Каква е процедурата, според законодателството в страната ни?Отговори

 • Здравейте,


  Всеки доход , получен от източник България или чужбина трябва да бъде деклариран с подаване на годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица по чл. 50 от ЗДДФЛ.
  Необходимо е да декларирате дохода си , получен от чужбина чрез Paypal , тъй като попадате в обхвата на чл. 35,т.6 от ЗДДФЛ, който казва, че облагаем доход е брутната сума на доходи, придобити през данъчната година и включва всички източници , които не са изрично споменати и не са обложени с окончателен данък.

  Поздрави,

  Денислава Стойкова
 • Добре. Ясно е, че трябва да се декларират. Въпроса е как става, и каква е процедурата/условията и пр.
  Т.е. ако получавам доходи от работа в интернет при, която се плаща чрез PayPal, без договор и искам да си декларирам дохода какво ми трябва за да го направя? Трябва ли да имам регистрация по БУЛСТАТ или не е необходимо. Какви документи е необходимо да имам за да го направя? Само извлечение от PayPal достатъчно ли е? Колко са данъците? Какви са сроковете?
  Ако ми отговорите на тези въпроси и дадете допълнителни разяснения, за неща за които не знам, че трябва да питам, ще съм ви изключително благодарна. В днешни дни много хора получават пари по този начин и не знаят как да ги декларират. Мисля, че подробна информация по темата ще бъде полезна на много хора. Благодаря!
 • Аз също съм такъв "фрееленсър" в интернет и имам доходи от няколко десетки сайта в който съм регистриран, като юзер (потребител) от различно естество. Повечето са от типа PTC с афилейтни програми.
  Та моят въпрос е същия.
  От отговора на Деница Стойкова не стана много ясно точно, как се отчита дохода в данъчната декларация!
  Предполагам, че това става с приложение номер 6 - образец 2061 от данъчна декларация образец 2001 по чл. 50 от ЗДДФЛ. Ако не се подава такава декларация моля посочете точно, каква трябва да е тя кой образец и къде се записва дохода в нея!
  Ясно е, че това е авансов данък, но в случая как се описва този доход след, като служебна бележка не може да се вземе от чуждестранен сайт, който се подчинява на закони на страната в която е локализиран (той може и да не е регистрирана стопанска организация а да е на частно ФЛ в съответната държава).
  Въпроса ми е чисто технически.
  Как се отчита дохода в декларацията, когато аз не съм юридическо лице а физическо, което по смисъла на закона не извършва търговска или каквато и да е друга стопанска или трудова дейност в чуждестранен сайт в интернет?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->