Кръстинка Едрева Кръстинка Едрева Икономика прес деловодител

Ранно пенсиониране на учителПри ранно пенсиониране на учител запазват ли се 6-те заплати?

Жена, родена на 17.03.1955 г., на 59,8 г., с учителски стаж над 32 години. Работила е повече от 15 години в едно училище. Каква ще бъде в проценти на пенсията й от евентуално пълното достигане на годините и ще получи ли 6-те заплати?Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца, ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж.

  Правилото за ранно пенсиониране на учителите гласи: до 31 декември 2020 г. включително, учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и за възраст три години по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1 и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

  А под възрастта им по чл. 68 ал. 1 следва да разбирате, че през 2015 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години за жените и 38 години за мъжете.

  Поздрави,
  Николай Иванов


 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->