Кремена Бейска Кремена Бейска Потребител

ДДС при ВОПФирмата е регистрирана по ДДС , но при ВОП от ЕС стоката е с фактура с начислен ДДС от страната-изпращач.

В този случай следва ли да се пишат протоколи ?

Как се възстановява платеното по такава фактура ДДС ?


Отговори

 • Здравейте,

  Явно е станало недоразумение. Свържете се отново с вашия доставчик, за да ви преиздаде отново фактурата, след като му обясните че фирмата ви е регистрирана за целите на ДДС в България. В подкрепа на твърдението си можете да му изпратите потвърждение от сайта на европейската комисия, в който се проверяват всички ддс-номера в рамките на съюза.

  http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

  В случай, че не ви коригират фактурата и тя си остане с начислен ДДС в нея, то за вас цялата сума по фактурата ще влезе в себестойността на придобитата стока. И в този случай няма да е необходимо нито да включвате чуждестранната фактура в дневника си за покупки, нито да издавате протокол за самоначисляване на ДДС, тъй като доставката вече е обложена веднъж в рамките на съюза.

  Възможно е възстановяването на такова ДДС – платено в друга държава членка – стига разбира се да успеете да докажете че това е пряко свързано с бизнеса ви и по конкретно с облагаеми доставки извършвани в хода на икономическата ви дейност. Но това става твърде сложно, по реда на подзаконови нормативни уредби и с помощта на високо квалифицирани данъчни консултанти практикуващи във въпросната държава членка. За това и се случва твърде рядко и то при суми обуславящи използването му.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • Благодаря зя помощта !
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->