Yordan Tsvetkov Yordan Tsvetkov Потребител

Прекратяване на трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1Здравейте.

На 25.06.2104 г. сключвам договор на основание чл. 68, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 70, ал. 1 от КТ. Договорът изтича на 24.12.2014 г. Срокът за изпитване е в полза на работодателя. След изтичане на договора, ако не искам да ходя повече на работа в тази фирма, трябва ли да си пускам предизвестие или някаква молба?Отговори

 • Здравейте. Моля за информация - в полза на коя страна е сключен ТД ? Какъв е размерът на предизвестието по него ? Изобщо какво е записано по ТД ?

  kazimirc4
 • Срокът за изпитване е в полза на работодателя. Срокът за предизвестието при прекратяване на трудовия договор е 30 дни и е еднакъв и за двете страни. За финансови обещетения нищо не се споменава в договора.
 • Здравейте. Редно е да направите следното:
  1.Разговор с работодателя за напускане по взаимно съгласие.
  2.При отказ от съгласие, молба за прекратяване на ТД с предизвестие от 30 дни - с входящ номер. От следващият ден тече срока на предизвестието.
  3.Имате право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск.
  4. Можете да напуснете без предизвестие по чл.327 от КТ, ако за това има основание. Прочетете съдържанието на текста.

  kazimirc4
 • По принцип ние с работодателя сме водили разговор, че след изтичането на договора ще бъда освободен, понеже няма работа и на този етап не се нуждае от мен. Може би ще му бъда полезен в средата на 2015 г. и има вероятност да се опита да ме задържи с граждански договор, с който да ме води на работа, без да ми плащта,но на мен това много много не ми допада. И затова смятам че може и да се отметне от уговорката да ме освободи. Иначе ми е чудно защо след като изтича договора, трябва да карам предиизвестие?
 • А какъв е срокът на договора ? От това, което сте написали се разбира, че ИЗПИТАТЕЛНИЯ СРОК на договора изтича на 24.12.2014 г. Това не означава, че срокът на договора е изтекъл, затова и уточнявам.

  kazimirc4
 • " От 25.06.2014 г.
  1. Предприятието възлага и работникът приема да изпълнява в .....(името на фирмата) длъжността Механик промишелено оборудване Код по НКПД 72332009, категория на труд - трета, за СРОК до 24.12.2014, за пълно работно време-8 часа,седмично 40 часа. С ИЗПИТАТЕЛЕНН СРОК до 24.12.2014, за пълно работно време-8 часа,седмично 40 часа".............
  Това е част от договора, ако може оставете ми е-майл, за да ви го пратя целия, за да знаете с точност какво да ме посъветвате. Благодаря ви предварително.
 • Здравейте,
  Ако до изтичане на срока по договора за изпитване по чл. 70, ал. 1 нито една от страните по трудовото правоотношение не е прекратила договора, срочният договор се преобразува в безсрочен. След този период, ако желаете да прекратите договора с работодателя си, сте длъжен да спазите уговореното между Вас и работодателя Ви писмено предизвестие, тъй като договорът е станал безсрочен. Т.е., ДА, необходимо е да подадете предизвестие. В противен случай работодателят ще има основание да Ви уволни дисциплинарно на основание чл. 190, ал. 1, т.2 от КТ.
  Поздрави,
  Нина Стоева
 • Значи ако съм разбрала правилно: на 25.12. работникът е задължен да направи писмено предизвестие към работодателя,въпреки че срокът на договора му е изтекъл предния ден.
 • Имам и друг въпрос относно чл.327, ал 1:
  Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
  7. Работи на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и премине на друга работа за неопределено време;
  Какво означава да премине на друга работа..къде преминава...при същия работодател на друа длъжност или при друг работодател...какво се има предвид
 • При какви условия се прекратява договор на основание чл.325, ал.1, т.3 ?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->