Мая Енчева Мая Енчева Потребител

Доход на ветеринарен лекарЗдравейте! Бихте ли ми помогнали по следния казус:

Ветеринарен лекар съм и през лятото сключих договор за изпълнение на мерките от държавната профилактична програма за борба със синия език по животните. За целта имам договор при който от ДФ "Земеделие" ще ми изплатят определена сума по тяхна тарифа. В същото време съм държавен служител и получавам възнаграждение за това.

Как да определя дохода и данъка съответно който дължа за тези пари и следва ли да внасям осигуровки върху сумата която ДФ "Земеделие " ще ми изплати?Отговори

 • Здравейте,


  Ако от фонд "Земеделие" не ви удържат осигуровки върху сумата, която ще ви изплатят ще трябва вие да си ги изчислите, платите и да си подадете данъчна декларация. От хонорара който сте получили изчислявате 25% нормативно признати разходи и ги приспадате.Получената сума след приспадане на НПР ще е сумата върху която трябва да платите осигуровки. Имайте предвид, че осигуретелният махсимум е 2600.00 лева на месец и не може да платите повече.

  Когато се доплащат осигуровки определящ е и доходът по трудови правооношения. Общо за месец осигурителният праг не трябва да надхвърля 2600,00 лева.
  Ако е над тази сума, тогава взимате предвид, колко ви е и осигурителната сума по трудовият договор за месеца. От 2600,00 лв изваждате осигурителният доход по трудовия договор и след това ще доплатите осигуровките само върху разликата до 2600,00 лв.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->