radoslav makarski radoslav makarski s4etovoditel

Квартирни пари за командировкаЗдравейте!

Служители са командировъни извън населеното място, в което работят. Има ли проблем, ако квартирните им пари са предварително платени от предприятието към хотела и е издадена фактура на името на предприятието? Какво се пише в този случаи в заповедта за командировка за квартирните пари? Реално са платени от предприятието предварително към хотела и не минават през лицата. Може ли да имаме проблем, понеже фактурата, като е на името на фирмата не се вижда ясно как са разпределени нощувките поименно.Отговори

 • Здравейте,

  Няма да има проблем, тъй като това е реално обоснован с документ разход. Това, което ще е добре да бъде вписано във фактурата е периодът, за който са заплатени нощувките, за да може тези дати да съвпаднат с датите, за които са издадени командировъчните заповеди.

  В Чл. 26, ал. 1 от Наредба за командировките в страната се казва, че на командирования се заплащат квартирни пари за нощуване в мястото на командировката в размер на действително платените (вкл. за данъци и такси) срещу представен документ, издаден по установения ред, но не повече от утвърдената сума за една нощувка.
  Тоест Вие ще сте утвърдили предварително в заповедта за командировка къде ще нощуват служителите (имате документ за платената сума) и няма да имате ангажимент да им изплащате квартирни. Ще им изплатите единствено дневни и пътни (ако има такива).

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->