Лиляна Ценкина Лиляна Ценкина учител по счетоводство

Предстоящо пенсиониранеРаботя като старши учител в професионална гимназия и на 05.10.2014 г. навърших 60 г. Съгласно действащото законодателство, трябва да се пенсионирам на 60 г. и 8 месеца, т.е. на 05.06.2015 г. Имам необходимия трудов стаж, но нямам необходимия осигурителен стаж 37 г.. Не ми достигат 1 г. и 9 месеца. Трудовият ми стаж не е само учителски и нямам право да се пенсионирам съгласно параграф 5, ал. 4 от ПЗР на КСО. Знам, че мога да си го закупя, но ако не желая и искам да остана на работа, какви са ми правата?

Може ли работодателя да ме пенсионира, ако съгласно Наредба № 3/18.02.2008 г. за нормите на преподавателска заетост, часовете в училище не достигат, съгласно чл.328,ал.1 т. 3? Действа ли в моят случай чл.68 т.3 от КСО, т.е. трябва ли да работя до 65 г.?

Поздрави ЦенкинаОтговори

 • Здравейте.Така, както сте изложили фактите, имате следните възможности:
  1.Да продължите да работите при изложените условия.Дори при намален норматив часове, ще получавате доходиq ще имате стаж.
  2.Да закупите стаж -74.46 лв. за месец - общо 1564 лв.Ще придобиете пенсия, която съобразно нейния размер ще Ви компенсира разходите.
  3.Работодателят не може да Ви пенсионира по причините, които сте изложили по-горе. Вероятно имате предви да Ви "съкрати" ? Това не Ви осигурява липсващия осигурителен стаж !
  4.Най-добрата Ви позиция е да изчакате - временно.

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->