acho achev acho achev Потребител

Процедура по пенсиониранеПрез 2015 година навърщвам възраст за пенсиониране. В момента изяснявам въпросите с необходимия стаж. Работя на безсрочен трудов договор.

Моля отговорете какви са моите възможности и тези на фирмата в която работя. По-конкретно се интересувам длъжен ли съм да задвижа процедурата по пенсионирането и съответно може ли работодателят да ме уволни, ако аз не съм подал заявления за пенсиониране?Отговори

  • Здравейте,

    към днешна дата не е необходимо трудовият Ви договор да бъде релано прекратен, за да подадете документи за пенсиониране. Необходимо е единствено работодателят Ви да изготвите необходимите документи (УП-1,2,3) и да подаде документите в предвидените в КСО срокове.
    Важно е да се отбележи, че за получаване на обезщетение по чл.222, ал.3 от КТ, обаче, е необходимо релано прекратяване на трудовия договор, т.е. ако Ви се подадът документите за пенсиониране, защото сте достиганали възрастта за пенсиониране, но продължавате да работите, то тогава работодателят ви няма задължение да изплати между 2 и 6 брутни заплати.

    Поздрави,
    С. Колев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->