Даниела Недялкова Даниела Недялкова учебен център зора учител

Грешка при изчисляването на платен годишен отпускПрез периода 09.2011 - 06.2012 работих като учител. Освободиха ме поради съкращение на щата и ми изплатиха неизползваният отпуск до 55 дни. Август отново ме назначиха, но на друга длъжност. До края на годината работих без отпуск, защото вече ми бил изплатен за цялата 2012 г. полагаемият отпуск. Две години спорим с директорът и "счетоводителката" и последно благоволиха да ми разрешат 1 ден за 09.2011 г. и по 4 за месеци 10, 11 и 12.2011 г.

Това, че са ми изплатили 55 дена при съкращение правомерно ли е?
При ново назначение полага ли ми се за периода 08 - 12.2012 г. пропорционално изчислен отпуск?

По кой член да си търся правата?Отговори

 • Здравейте.
  За описания период от 9 месеца, след прекратяването на ТД Ви се полага обезщетение за неползван отпуск пропорционално на отработеното време. Според степента на компетентност, ръководството Ви е изплатило по-вече от полагаемото! Получили сте сумата добросъвестно, тъй че нямате задължения в този случай, а счетоводителят/касиерът/? Новият ТД носи отново полагаем отпуск, също пропорционално на продължителността му. Ако отпускът Ви е в размер на 55 дни за една учебна година, то за 2012 г.-за 1 месец- имате право на 4.58 работни дни.Тъй като няма точно посочените дати на започване и завършване на ТД, оставям на Вас да изчислите точните размери в дни.

  kazimirc4
 • Благодаря Ви за експедитивният отговор! След всичко. което ми се наложи да прочета (КТД, Наредби..) и аз бях стигнала до това заключение.Първо говорих устно с директора, после писах и официална, входирана молба, обадих се и на синдиката в който членувам, но до момента резултат няма.
  Нарочно наблегнах на входирана, защото другите се "губят".
  Затова Ви моля да ме посъветвате къде е редно да си търся правата?
  Благодаря Ви отново за съдействието!
 • Здравейте. Моля да ми изложите в какво точно са нарушени Вашите права и в какви размери.
 • Здравейте,

  Подкрепям отговора на колегата - след прекратяването на ТД Ви се полага обезщетение за неползван отпуск пропорционално на отработеното време. Ако мислите, че права са Ви нарушени може да се обърнете към Инспекция по труда.

  Поздрави,
  Ивелина Георгиева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->