Генчо Генев Генчо Генев ,fpde;meui j,exo Потребител

Промени при освобождаване при пенсиониранеЗдравейте!

Интересува ме има ли промяна при освобождаване при пенсиониране?
Бях чел, че от 01.01.2015 г. влиза в сила промяна при придобиване прао на пенсиониране. Работника може да остане на работа, докато му излезе решението за пенсия от НОИ. Интересувам се къде мога да намеря тази промяна и как са оредени нещата в този случай.

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Вече не е задължително трудовият договор да се прекратява при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Лицата могат да се пенсионират и без трудовото им правоотношение да бъде прекратено. В тази връзка беше направена и промяна в Кодекса на труда, с която промяна отпадна основанието за прекратяване поради придобиване право на пенсия за ОСВ.
  В момента, когато придобилото право на пенсия лице, желае да прекрати договора си то може да го направи на някое от другите основания от КТ при спазване на срока за предизвестие.
  Що се отнася до обезщетението, което работодателят дължи на лицето, придобило право на пенсия за ОСВ, то не зависи от основанието за прекратяване на трудовия договор.

  За справка: § 49 Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване; чл.328 ал.1 т.10 от Кодекса на труда

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->