СНЕЖАНА МАРКОВА СНЕЖАНА МАРКОВА Потребител

Неудържани осигуровки по граждански договорЗдравейте,

През месец 09.2014 г. и месец 12.2014 г. са ми изплатени суми по Граждански договор. При първото плащане е удържан ДДФЛ след приспадане на нормативно признати разходи 25% без обаче да са удържани всички видове осигуровки. Пример: Сума по договор - 300 лв, НПР - 75 лв, Задължителни осигурителни вноски - 0 лв, Авансов ДДФЛ - 22.50 лв - удържан и деклариран от възложителя с декларация по чл. 55 и чл. 201 за трето тримесечие.
При второто плащане през месец 12/2014 г. ситуацията е следната: Сума по договора - 300 лв, задължителни осиг. вноски - 0 лв, Авансов ДДФЛ - 0 лв.

Сега с годишната данъчна декларация трябва да декларирам тези суми. Как трябва да се постъпи, за да се внесат тези осигурителни вноски и как да се декларират от възложителя, за да е всичко точно?Отговори

 • Здравейте,


  За получени суми по граждански договори през последното тримесечие на годината данък не се удържа и не се внася от възложителя, както описвате ситуацията възложителя е постъпил правилно. Ваше задължение е да си подадете годишната данъчна декларация и да си внесете дължимия данък по сметката на съответното Териториално подразделение на НАП, ако имате да довнасяте разбира се.


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • Благодаря за отговора.
  Въпросът ми бе по-скоро затова, че НЕ СА УДЪРЖАНИ всички осигурителните вноски, преди да се начисли данъка.
 • Здравейте,


  При положение, че сумата по гражданския договор е под минималната работна заплата след приспадане на 25% нормативно признати разходи се дължи само ДОД. За да се дължат осигуровки трябва да предоставите декларация, че и получавате и доходи от трудови правоотношения и тогава ще имате удържани осигуровки. Проверете дали сте предоставяли декларация за други доходи и дали възложителя я е взел под внимание при изчисляване на сумата за изплащане на дохода.

  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • Здравейте,
  Имам аналогичен случай с неудържани осигурителни вноски от платеца на дохода през 2015 г.. Доходът надхвърля 10000 лв. При попълване на ГДД за 2015 излиза за плащане само дължимия данък, след приспадане на 25%. А осигурителните вноски, които предприятието е било длъжно да заплати от своя страна, както и тези които е трябвало да удържи и внесе за сметка на лицето, положило труд по извънтрудово правоотношение?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->