Олег Иванов Олег Иванов Потребител

Съкращаване на служител след болниченЗдравейте, ще се радвам да ми дадете съвет.

В края на ноември ми откриха тумор, който беше отстранен и излязох в болничен 1 месец точно за празниците, което никак не се хареса на работодателя ми. На 5тия ден след операцията искаше вече да се връщам на работа. След като ми изтече болничния се обадих на шефа да ми пусне отпуска, каза, че няма проблем и около 20-ти да му се обадя да се разберем кога да се върна на работа (работя на график). Грешката която направих е, че не съм написал молба са отпуск. Днес отивам да се видим и ми съобщава, че тъй като колегите свикнали да работят по сам, а и работата намаляла ме освобождава.

След разговор със счетоводителя разбрах, че имал 2 варианта за да ме освободи: чл.325, ал.1, т.1 и чл.328, ал.1, т.12. Казаха ми, че нямало право да ме освободи без съгласието на инспекция по труда. Ходих до инспекцията и разказах за какво става дума.

Какво мога да спечеля и какво мога да загубя от всичко това?Отговори

 • Здравейте,

  Ако сте трудоустроен работник или служител , боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването имате допълнителна защита по чл. 333 от Кодекса на труда и работодателят е длъжен да се съобрази с това обстоятелство.
  Той трябва да поиска разрешение от Инспекцията по труда.

  Във вашия случай ако напуснете по чл. 325 ал.1 т.1 ще имате право само на 4 месеца да ползвате обезщетение от трудовата борса и на минималната ставка от 7,20 лв за работен ден.
  Ако ви освободят по чл. 328 ще имате право на повече месеци обезщетение от борсата и на 60% от осигурителният доход на който са ви осигурявали преди това.

  Поздрави !
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->