petar stefanov petar stefanov kapitan

Изчисляване на стаж за пенсияНа 52 години съм. Имам 20 години стаж, 2-ра категория труд и 6 години - първа. Колко ми трябва още за пенсия?Отговори


 • Здравейте,

  Първия критерий, който ще се вземе под внимание относно правото ви на пенсия е навършената възраст към датата на подаване на заявлението за пенсиониране.

  А през 2015 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години за жените и 38 години за мъжете.

  Едва след като достигнете необходимата възраст ще може да се възползвате от натрупания стаж при условията на втора категория труд, тъй като при пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща, като четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория.

  Поздрави,
  Николай Иванов

 • Здравейте,
  Ако е възможно искам да попитам дали може да ми помогнете за изчисляването на един трудов стаж.Лицето е на 56 години към момента, трудовия стаж,който има е 13г. и 7м ( първа категория труд,работещ като военен), 3г. 9м. и 11д.( първа екстра,работещ като подземен работник), 7м. и 24 д. ( трета категория) и 2 години изкарана военна служба.Въпроса ми е към момента лицето може ли да се пенсионира към сегашните условия и ако не какво му липсва- стаж или възраст?
  Благодаря предварително!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->