Вариант 2004 ЕООД Вариант 2004 ЕООД

Данъчно облагане на лица, командировани в чужбинаОбслужваме клиент - фирма която изпраща свои работници /назначени на трудов договор/, които работят в сферата на строителството в Норвегия и Финландия. До 2014 г. всички работници се осуигуряваха в България по реда на чл. 6а от КСО /на максималния осигурителен доход за България/ и всички осигуровки и ДОД се внасяха в България. От 2014 г. Норвежките социални власти поискаха А1 за всеки работник, за да се продължи старата практика. От НАП - Бургас отказаха да издадат А1 на работниците по определени причини. Получли се така, че за едни и същи хора се внесоха осигуровки и в двете държави, за което ще поискаме връщане поне в едната държава.

Как да се процедира през 2015 г. - тези работници не трябва да се осигуряват в България защото няма да имат А1 (не са подчинени на българското социално законодателство), но тъй като те не остават повече от 183 дни в чужбина, следва тук да удържаме и внасяме ДОД върху възнаграждението.

Как практически ще се въведе информацията в модул Заплати и как ще се подава декларация А1 и А6? Всички работници работят само в чужбина и договорите са със срок на действие до момента на командироване.Отговори

  • Здравейте,

    Не получаването на А1 не е забрана за работа на работника в чужбина. Отказа от НАП показва, че това лице трябва да се осигурява в държавата членка където е командировано. Трябва да се обърнете към фирмата потдържаща счетоводния Ви софтуер, за да може да подадете коректно Декларация 1 за всяко заето лице - има отделен код за работещи в чужбина работници.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->