Gero Kamenov Gero Kamenov Потребител

Нает лек автомобил от физическо лицеЗдравейте!
Фирма за услуги, ремонт на компютри, НЕрегистрирана по ЗДДС наема лек автомобил, за да ходи по офисите и да взима повредени компютри, да ги ремонтира в сервиза си и после да ги върне. Автомобила е собственост на ФЛ. Двете страни имат договор за наем на лек автомобил. Управителят на фирмата води пътна книга.

Признава ли му се цялата сума по фактурите за гориво, ремонтни материали и т.н. като разход, без да се облага с 10% данък върху разходите?

В договора е упоменато, че всички разходи по автомобила са за сметка на фирмата наемател.Отговори

 • Някой ли няма мнение...
 • Здравейте.

  Единствените условие, което поставя ЗКПО за да могат разходите по използване на автомобила са:
  1) Той да се използва за стопанската (основната) дейност на предприятието
  2) Разходите, които се правят по автомобила да се документално обосновани съгласно Закона за счетоводството, ЗКПО.

  Вашият случай попада в хипотезите на посочените по-горе условия. Ако автомобилът се използва само за транспортиране на компютри от клиента до фирмата Ви и обратно, то всички разходи (наем, гориво) се признават за данъчни цели и нямате задължение да начислявате данък върху разходите.

  Ако обаче автомобилът се използва частично и за управленски цели, т.е. управителят го използва, тогава ще трябва да признавате пропорционално разходите Ви за автомбила, а за останалата част ще дължите данък. Подходяща база за определяне на признатия разход (тоест, за който няма да заплащате данък) е съотношение между изминатото разстояние за транспорт на компютрите към общото изминато разстояние за съответния период.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->