Калинка Генова-Стаменова Калинка Генова-Стаменова Потребител

Имуществена отговорност на служителРаботното място на служителя е на 40км. от населеното място и е осигурен служебен транспорт /автобус/. По изключение, тъй като се е наложило служителят да работи 16 часа на единия ден и след 11 часа отново да е на работа, е предоставен служебен автомобил (за да може служителят да се прибере до дома си и на следващата сутрин да отиде отново на работа). На сутринта, на път за работа поради усложнена зимна обстановка, служителят катастрофира. Не е получил физически травми, повреден е само автомобила. Междувременно след 20 дни служителят е освободен поради намаляване на обема на работа. Работодателят не превежда последната заплата. В този случай, какви биха могли да бъдат претенциите на работодателя? Ако говорим за ограничена имуществена отговорност, само последната заплата ли може да бъде изискана от страна на работодателя? Какво се случва, ако щетите по автомобила са на по-висока стойност от брутното възнаграждение на служителя?Отговори

  • Здравейте,

    За вреда, причинена на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения, работникът или служителят отговаря в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение.

    Работникът отговаря неограничено, когато за вреда, която е причинена умишлено или в резултат на престъпление или е причинена не при или по повод изпълнението на трудовите задължения.

    Поздрави,
    Цветан.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->