Йорданка Иванова Йорданка Иванова Потребител

Договор за управление и трудов договорЕдноличен собственик на капитала на ЕООД, регистриран в ТР, е и управител на дружеството по ДУК. Може ли същото лице да сключи и трудов договор за работа на 4 часа като главен счетоводител в същата фирма?Отговори

 • Като едноличен собственик той не би могъл да сключи трудов договор сам със себе си. Собственикът би могъл да вземе решение да полага личен труд, за което да получава съответно възнаграждение. За целта трябва да се регистрира в НАП като самоосигуряващо се лице за този си доход. Върху полученото ще бъдат дължими осигурителни вноски и ЗДДФЛ по реда за самоосигуряващите се лица. Обръщам внимание, че като главен счетоводител /предполага се и съставител на финансови отчети/ би трябвало да отговаря на изискванията на Закона за счетоводството, относно квалификация и опит.
  • 14 Oct 2016 15:11
  • (Потребител)
  • 0
  Продължение на въпроса

  Здравейте,
  Аз съм Управител на ЕТ и от години съм регистрирана в НАП като самоосигуряващо се лице.

  В момента подготвям документи да кандидатствам за финансиране на фирмата ми по Националния иновационен фонд НИФ. На зададени от мен въпрос "Как се планира и отчита заплащането на самонаето лице" получих следния отговор:
  - ако работя като ръководител проект, трябва да имам договор за урпавление и контрол с фирмата си;
  - ако работя като изследовател, трябва да имам трудов договор с фирмата си.

  Не намеррих нормативни текстове, в които се казва как ЕТ може да сключи такива договори с физическото лице, собственик на ЕТ.

  Моля за съдействие.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->