Irina Grigorova Irina Grigorova sqetovoditel

Възстановяване на ДДС от фирма в МонакоБългарска фирма регистрирана по ДДС получава фактура за платен наем от фирма в Монако с данъчен номер FR. Събитието се състои в Монако.

Може ли българската фирма да си възстанови ДДС? Ако е "да" освен фактура и договор необходими ли са и други документи? Каква е процедурата в този случай?Отговори

 • Здравейте,
  в посоченият въпрос не е описано платения наем за какво е, защото това има съществено значение.
  Възможността да се възстановява платен ДДС в ЕС е налице, когато стоките и услугите се използват за доставки с място на изпълнение извън територията на страната, които биха дали право на приспадане съгласно Глава седма – “Данъчен кредит” от ЗДДС, ако мястото на изпълнение беше на територията на страната.
  Както казах има съществено значение какво е наето в Монако - недвижим имот, автомобил или нещо друго.
  Ако сте наели недвижим имот, в този случай мястото на изпълнение на доставката е там където се намира имота и в този случай няма да е на лице право на приспадане на платения ДДС.
  Ако сте наели автомобил, но не лек, в този случай ще може да приложите възможността да възстановите платения в Монако ДДС чрез портала на НАП http://www.nap.bg/page?id=483 или чрез някой от агентите за възстановяване на платен ДДС в ЕС.


  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->