Jenya Kostova Jenya Kostova Потребител

Заприхождаване на ДНА и амортизацииЗдравейте!

ЮЛ притежава дълготраен нематериален актив (уебсайт) - вътрешно създаден от единия от собствениците през януари 2014 г. който се е доразвивал до 31.12.2014 г. Оценка от лицензиран оценител тепърва предстои. С кои сметки да се заприходи към 31.12.2014 г. като разходите, които фирмата е направила са за интернет, домейн, хостинг?

Целта е този уеб сайт да се апортира в капитала на фирмата (когато излезе оценката и се впише в Търговския регистър), но това ще стане през 2015 г. Към 31.12.2014 г. може ли да се начислява амортизация на този сайт, като се има впредвид, че той се използва и носи приходи. Той ще се заприходи по приблизителна цена (по-ниска от пазарната), а в последствие като излезе оценката ако е по-висока да се увеличи, ако е по-ниска ще се намали.

Предварително Ви благодаря за компетентния отговор!Отговори

 • Здравейте,

  Моля да се запознаете изчерпателно с изискванията на МСС 38 и най-вече ПКР 32, което третира вътрешно-генерирани уеб-сайтове.

  Като цяло не всички уеб-сайтове могат да бъдат капитализирани като актив, изключват се тези, които не способстват директно за реализиране на приходи (т.е. тези с промотивна/маркетингова/рекламна насоченост).
  Също така, не всички разходи по уеб-сайта могат да бъдат капитализирани (със сигурност не могат тези от фазата на планирането на сайта, които имат характер на Research costs).

  Не е много ясно от написаното от вас как фирмата извършва разходи за изграждането на сайта и същевременно иска да го апортира в капитала на същата тази фирма. Трябва да е или едното или другото.

  Ако позлвате МСФО то можете да преоценявате сайта (в посока увеличение), в противен случай (при НСФО за МСП) трябва да го държите по себестойност минус евентуални загуби от обезценка.

  Счетоводните сметки зависят от индивидуалния сметкоплан, който сте одобрили за използване.

  Поздрави,
  Б. Тенчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->