Мария Стоянова Мария Стоянова управител

Връщане на работа след майчинство на по-ниска длъжностЗдравейте,

Предстои ми връщане на работа след майчинство. Аз работя към голяма фирма и бях на пост управител на офис. Като наближи датата за връщането ми аз говорих с прекия ми ръководител, но тои ми каза, че ще ме върне в друг офис на по-ниска позиция. Не ме устройства, защото офиса е в друг град и трябва да пътувам.

Може ли да ме понижат и да ми сменят работното място?Отговори

 • Здравейте,

  Връщайки се на работа след свършване на отпуска ви за отглеждане на дете работодателят няма право да ви премества на по-ниска длъжност или по- ниска заплата.
  Напротив през това време ако е имало увеличение на заплатите на длъжности сходни на вашата , той е длъжен и вашата да я актуализира.

  Освен това заради продължителното ви отсъствие от работа работодателят е длъжен да ви осигури начин за запознаване с новостите в работата, настъпили през времето на вашето отсъствие, и за постигане на необходимото равнище на квалификация за ефективно изпълнение на т(задължения Ви!

  Ако работодателят ви предлага подобни условия на работа може да сезирате комисията за защита от дискриминация. Тя си има и Регионални представители в страната.
  Комисията установява нарушения - извършителя на нарушението и засегнатото лице; излиза с решение за предотвратяване и преустановяване на нарушението и възстановяване на първоначалното положение; може да
  налага и санкции чрез за административна принуда.

  За справка чл. 13 ал. 3 от Закона за защита от дискриминация, и чл. 228а от Кодекса на труда.

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->