Нели Тодорова Нели Тодорова Потребител

Обезщетение по чл.222, ал.3 от КТСлед 30 г. трудов стаж на едно и също място, 10 месеца преди пенсиониране ме съкратиха и бях на БТ. При настъпване на пенсионната възраст от БТ ме пенсионираха. Върнах се в училище, където бях работила преди това, за да ме назначат за кратко и да си получа обезщетението по чл.222, ал.3 от КТ, тъй като имам тр. стаж повече от 10 г. и нямам смяна на работодател /БТ не е работодател/ ми отговориха, че не не може. Имам ли право?Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяване на трудовото правоотношение, след като е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, служителя има право на обезщетение от работодателя ако е работил при същия през последните 10 години от трудовия му стаж в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.
  Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.

  Във вашият случай вие сте били прекратени преди да достигнете стаж за възраст.
  Когато има прекъсване на този срок /10 години/, тогава губите право на това обезщетение за 6 месеца. Бюрото по труда не е работодател и не може при пенсионирането ви да изплати подобно обезщетение.

  Поздрави !
  Адриана Ноева • А ако бъда назначена за кратко на старото работно място и освободена, след Бюрото по труда тогава ще си получа ли обезщетението по чл.222, ал.3?
 • Здравейте,

  За да получите обезщетението по чл.222 ал.3 следва да са изпълнени следните фактически основания:
  1.Да сте стигнали пенсионна възраст;
  2.Да бъдете на трудов договор;
  3.Това обезщетение е еднократно и да не сте получавали такова;
  4.И да сте освободена независимо на какво основание.

  Във Вашия случай ако ви назначат и ви освободят ще имате право на това обезщетение, но в рамките вече на 2 брутни заплати.

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->