Иво Илиев Иво Илиев Потребител

Пенсия за инвалидностЗдравейте,
имам отпусната социална пенсия за инвалидност с ТЕЛК решение - 72%. Отказа за отпускане на лична пенсия за инвалидност се базира на това, че съгласно чл.74, ал.1, т.4 от КСО лицето няма осигурителен стаж до дата на инвалидизиране три години (колкото са изискуеми за лица, не навършили 30 години).

Има ли вариант при придобиване на определен стаж, да се изисква отпускане на Социална пенсия? Тъй като за отпускането й, се взима датата на инвалидизиране и натрупания до тогава стаж, но лицето продължава да работи.

През 2002 г. е публикувано изменение, според което вече е достатъчно те да придобият поне 1 г. осигурителен стаж след инвалидизирането, за да поискат пенсия за инвалидност поради общо заболяване (чл. 74, ал. 2 КЗОО), която е по-благоприятна.

Как мога да разбера дали тази промяна ме засяга в случая и как се извършва "поискването" на пенсия поради общо заболяване?Отговори

 • Здравейте,

  Ако отговаряте на условията на чл. 74 ал. 2 от КСО и придобиете една година осигурителен стаж след датата на инвалидизиране, вие имате право да подадете молба за преразглеждане на социалната ви пенсия и за получаване на пенсия за инвалидност.
  Може да получите по-точна информация в ТД на НОИ по постоянен адрес точно какви документи са необходими да приложите към молбата за преразглеждане на пенсията.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • Здравейте,
  към датата на инвалидизиране съм на 30 години и имам 2 години , 10 месеца и 23 дни.
  В решението ми (издадено 12 месеца след първата дата на инвалидизиране) пише:
  Отказвам да отпусна лична пенсия за нвалидност поради общо заболяване, тъй като съгласно чл.74 ал.1 т.4 КСО лицето няма осигурителен стаж до дата на инвалидизиране три години.
  По данни от Регистъра на осигурените лица е зачетен осигурителен стаж до дата на инвалидизиране 21.02.2014г- 02год 10 мес 23 дни

  Как да разбера, последно ... имам ли право или не, защото май и в ТД на НОИ - не знаят :)

  Благодаря за съдействието!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->