Александра Иванова Александра Иванова Потребител

Освобождаване по чл.327, ал.1, т.1Здравейте,
имам служителка, която иска да бъде освободена по чл.327, ал.1, т.1. Каква е процедурата и има ли нужда от разрешение от ИТ?Отговори

 • Здравейте,

  Лицето е в правото си да поиска от работодателя да бъде освободено на това основание ако не може да му бъде осигурена подходяща работа съобразно предписанията на здравните органи.
  Но за работодателя ще възникне задължението да поиска разрешение от Инспекцията по труда, тъй като работника попада под закрилата на чл. 333 от КТ- защита от уволнение на трудоустроен служител.

  За работодателя има 2 възможности:
  1. Да поиска разрешение от Инспекцията по труда, като се обоснове пред нея, че няма подходящо работно място за лицето.
  2. Да го освободи по чл. 325 ал.1 т.9 от КТ при невъзможност на работника да изпълнява възложената му работа поради болест или поради здравни противопоказания въз основа на ТЕЛК. По втория начин можете да освободите служителя само ако той ви е отказал писмено предложеното от вас работно място.
  Ако и двете основания не са подходящи за вашия случай работодателя може да освободи лицето на някое от заложените в член 328 от КТ.

  Поздрави,
  Адриана Ноева
 • Да, но за 328 чл. ме притеснява това, че имаме назначени нови служители на същата длъжност, в същия град и при една евентуална проверка би било проблем, а в други статии прочетох, че за чл.327 не се изисква позволение от Инспекцията.
  Случаят е, че служителката беше уведомена, че договорът й ще бъде прекратен след месец, след което много лошо падна и си счупи крака на няколко места. Беше 6 или 7 месеца в болничен, след което я пуснахме във всичката й полагаща се платена отпуска, след това 30 дена неплатен с тр.стаж и в момента е в неплатен без стаж. На първо място сме човеци и искаме някакво решение, което да устройва и двете страни. Служителката няма претенции за обезщетения и ще се откаже писмено с декларация от тях, но иска по-дълго време да взема обезщетение от борсата.
  Няма познати с други фирми, които да я назначат за 1 седмица и прекратят след това, затова ние сме единствения й изход.
  Ще съм благодарна, ако някой ме посъветва.
  Мерси!
 • Здравейте,

  Случаят ви не е от често срещаните, за да сме полезни и на вас и на нас гореописаното становище съм го публикувала след консултация с Инспекцията по труда.

  За да може да освободите лицето и то да използва обезщетение от бюрото по труда може да преназначите лицето на по-лека длъжност със срок на изпитване и ако не се справя с новата длъжност да го освободите по чл. 71 - освобождаване на служителя в срока на изпитване.

  Поздрави,
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->