СВЕТЛА ЙОРДАНОВА СВЕТЛА ЙОРДАНОВА счетоводител

Давностен срок на задължение към доставчикФирмата е ЕТ и извършва търговия на дребно. През 2009 година имаше придобиване на стоки от ЕС и остана на документи неизплатена фактура за около 4000 лв, но дефакто, същата е платена от сина на собственика с кредитната му карта. Тъй като в счетоводството не фигурира документ за плащане и поради навършване на 5 годишен давностен срок в края на 2014 г., следва да го отчета като приход. Задължително ли е в момента на навършване или би могло да стане и през 2015 г.?

Собственичката се пенсионира през октомври 2014 година, което в случая не е благоприятно, тъй като следва да начисля в таблица 1 и социални осигуровки и по-нататък полагащия се данък. Ще бъда ли в нарушение, ако отчета този приход през 2015 година и ако да, ня коя част от чл 46, на ЗКПО следва да се обоснова?Отговори

  • Здравейте,

    Съгласно чл. 46 от ЗКПО сте длъжни да увеличите счетоводния финансов резултат след изтичане на давностния срок на задължението т.е. 2014 г. Закона не позволява това да стане на по късен етап.
    От описания казус разбираме, че все пак е имало плащане по тази фактура, но от друго лице. Ако имате документ удостоверяващ това плащане може да прехвърлите задължението от чуждестранния доставчик към това друго лице (сина на собственика). Това задължение може да изплатите на каса, чрез РКО на другото лице. Така няма да има нужда да увеличавате счетоводния финансов резултат по чл. 45 от ЗКПО, особенно при положение, че това задължение е реално погасено.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->