МАРИЯН НЕДЯЛКОВ МАРИЯН НЕДЯЛКОВ БИВШ ВОЕНЕН

Възраст за пенсиониранеЗдравейте,
аз съм на 52 год. с тудов стаж 14 год. 8 мес. и 9 дни първа категория като военен офицер и 10 год., 11 мес и 28 дни треtа категория. На колко години мога да получа пенсия?Отговори

 • Здравейте,

  Предвид постоянно променящите се правила за пенсиониране и предстоящите реформи в пенсионната система можем да Ви дадем актуален отговор единствено към текущата 2015 г.

  Според действащото към момента законодателство военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Това е основното правило за пенсиониране при военнослужещите, но Вие нямате необходимите 2/3 от стажа, тоест 18 години като военен, така че за Вас то не е приложимо.

  Следващото правило за пенсиониране на лица с различни категории труд гласи: до 31 декември 2015 г. включително, лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд, могат да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 8 месеца за мъжете при първа категория труд, и ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст общо 100 за мъжете.

  Това правило също не е приложимо за Вас, тъй като дори и да навършите скоро необходимата възраст, то не бихте могли да съберете сбора от 100 точки. След преобразуването на военния Ви стаж към трета категория, тоест три години да се приравнят на пет, то общия Ви стаж, този от трета категория плюс приравнения на него от първа категория, ще Ви донесат 35 точки, които прибавени към възрастта Ви от 52 години ще направят общо 87 точки.

  И за да завършим напълно темата е редно да споменем и основното правило за пенсиониране на най-голямата група лица, работили единствено при условията на трета категория труд. През 2015 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 63 години и 8 месеца и осигурителен стаж 38 години за мъжете.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->