Petko Georgiev Petko Georgiev Потребител

Неизплатени възнаграждения след напусканеЗдравейте!

Преди близо година напуснах една некоректна фирма, която 3-4 месеца подред ми изплащаше само процент от заплатата. След като напуснах, няколко пъти вече се опитвам да се разберем по човешки начин и да ми бъдат изплатени процентите от всички месеци, но така и не се стигна до разбирателство.

Какъв е начина тези хора да бъдат съдени, или какво трябва да направя за да ми дадат дължимото?Отговори

 • Здравейте,

  като за начало нека де споменем, че според Кодекса на труда основно Ваше право като служител е да получавате възнаграждение за положения от Вас труд. Вие сте написали, че Ви е бил изплащан процент от работната заплата, като тук искам да вметна и да обърна внимание, че Кодекса на труда гарантира изплащането на минимум 60 процента от трудовото Ви възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната /360 лв./. Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение продължава да Ви се дължи и трябва да Ви се изплати допълнително заедно с лихва. Дори един ден забавяне на трудовото възнаграждение – заплата, премия, бонуси, командировъчни или други полагащи се парични средства, свързани с извършения от Вас труд, се приема за бавене и подлежи на изискване от Ваща страна страна!
  До колкото разбирам Вашето трудоотношение е прекратено, а на Вас не Ви е изплатен остатъкът от заплатата. Аз бих Ви посъветвал чрез молба до работодателя да поискате извлечение от ведомостите за заплати за неизплатените възнаграждения и обещетения. Ако Ви бъде отказано, можете да подадете жалба до Инспекцията на труда, която ще изиска от работодателя Ви тези документи и ще го глоби за това, че Ви е отказал съдействие, което е в противоречие на чл. 128 т.3 от Кодекса на труда. На база тези документи можете:
  - на основание чл. 410 от ГПК можете да подадете ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЗАПОВЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ, чрез която Вие в качеството си на взискател да потърсите полагащото Ви се възнаграждение.
  - Заявлението следва да се подаде в районния съд по седалище на работодателя, като давностният срок е 3 ГОДИНИ, считано от датата на която е трябвало да получите възнаграждението си.
  По принцип споровете между работодател и работник се гледат по бързото производство, а Вие като служител сте освободен от плашането на държавна такса. Лично мое мнение е, че трябва да потърсите услугите на адвокат, поради факта, че ако спечелите делото, всички разноски по него, включително и адвокатския хонорар, ще бъдат изплатени от Вашия бивш работодател по нареждане на съда.

  Поздрави,
  Станислав Колев.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->